Change Your Password Day

Als internetgebruiker maak je vaak een account aan met een wachtwoord. Logisch dat het lastig is om al die verschillende wachtwoorden te bedenken en te onthouden. Een gevolg kan zijn dat we dan niet veilig omgaan met onze wachtwoorden en er daardoor nog steeds een aantal zeer grote hacks plaatsvinden. Eén op de twee Nederlanders geeft aan zich wel weleens zorgen te maken dat ze gehackt worden. Maar hoe stel je nou een goed wachtwoord op? Hier zijn drie basisregels voor:

  1. Maak je wachtwoord niet te makkelijk
  2. Gebruik nooit twee keer hetzelfde wachtwoord
  3. Verander je wachtwoord regelmatig

Tips voor een nieuw wachtwoord

Omdat de laatste regel vaak vergeten wordt, is 1 februari uitgeroepen tot internationale Change Your Password Day. En dit is niet overbodig, want uit onderzoek blijkt dat bijna 29% nooit een wachtwoord verandert en 72% voor alle websites hetzelfde wachtwoord gebruikt. Stel je wilt wel een nieuw wachtwoord, wat is dan een ‘niet te makkelijk’ wachtwoord? We hebben een aantal tips waar je je in ieder geval aan kan houden:

  1. Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
  2. Stel nooit één enkel woord in als wachtwoord.
  3. Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent.
  4. Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden.

Overzicht bewaren

Eindelijk, je hebt een goed (basis)wachtwoord bedacht, maar hoe moet dat dan met al je verschillende accounts? Geen zorgen, ook daar hebben we een aantal tips voor gevonden:

  • Gebruik een zin

Gebruik een gezegde of zin uit een liedje die je goed kan onthouden. Bijvoorbeeld: ‘’Ergens om de hoek wacht soms geluk’’ van Bløf. Je kunt de gehele zin gebruiken als wachtwoord. Een andere optie is om alleen de eerste letters van elk woord in te stellen als wachtwoord: Eodhwsg!

  • Wachtwoordmanager

Dit is een digitale ‘kluis’ waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. Dit klinkt natuurlijk heel gevaarlijk, al je wachtwoorden zichtbaar op één site. Gelukkig kan een hacker hier niet bij, omdat hier een beveiliging op zit. Natuurlijk wel heel belangrijk om ook een sterk wachtwoord te kiezen voor je wachtwoordmanager en deze heel goed te onthouden!

Al die wachtwoorden… het blijft lastig. Daarentegen is het wel heel belangrijk voor onze eigen digitale veiligheid. Doe daarom gewoon maar mee aan Change Your Password Day!

fresh focus werkt o.a. met ...

fresh focus

De Schans 19-45

8231 KA lelystad

T. 0320 25 88 79

E. info@freshfocus.nl

fresh focus

De Schans 19-45

8231 KA lelystad

T. 0320 25 88 79

E. info@freshfocus.nl